Η δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας διατηρεί σφιχτούς τους ιστούς και περιορίζει την κατακράτηση υγρών
Πόσο διαρκεί: ένα μήνα
Πόσα κιλά χάνονται: 4 κιλά
Δυνατά σημεία: αποβάλλει τα κιλά με στοχευμένο τρόπο, αποτοξινώνει και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία
Μια
σιλουέτα σφιχτή, σφριγηλή και χωρίς κυτταρίτιδα. Μπορείτε να την αποκτήσετε με
μια στοχευμένη δίαιτα που δρα σε δύο μέτωπα. Απ' τη μια μεριά, συμβάλλει στην
αποβολή των τυχόν περιττών κιλών, διατηρώντας τους ιστούς σφιχτούς και ελαστικούς
και ενισχύοντας το μυϊκό σύστημα. Και από την άλλη μεριά, καταπολεμάει τις πιο
προφανείς διαταραχές της κυτταρίτιδας: κατακράτηση υγρών, πρήξιμο, συσσώρευση
τοξινών.
Στρατηγική κατά της
κατακράτησης
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η κυτταρίτιδα βρίσκει
γόνιμο έδαφος στις κακές συνήθειες, και ιδιαίτερα σε μια μη-ισορροπημένη ή
υπερβολικά πλούσια καθημερινή διατροφή. Για να καταπολεμηθούν τα ψωμάκια, είναι
απαραίτητη μία διατροφή κατά κύριο λόγο πρωτεϊνική, δηλαδή βασισμένη σε τρόφιμα
όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί
διατροφολόγοι, οι πρωτεΐνες διατηρούν τονωμένους τους ιστούς και δυνατούς τους
μυς, εξασφαλίζοντας έτσι καλή κυκλοφορία του αίματος και μειωμένη κατακράτηση
υγρών.
Επιπλέον, η κατακράτηση και το πρήξιμο
αντιμετωπίζονται και με την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων και
τριχοειδών αγγείων. Πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα αποδεικνύονται
συγκεκριμένες ουσίες, που ανήκουν όλες στην οικογένεια των φλαβονοειδών:
η κουερσετίνη, φλαβονόλη που προστατεύει τα
τριχοειδή αγγεία και υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στα μήλα, της πιπεριές, το
σταφύλι, τα κρεμμύδια και το σπανάκι,
οι ανθοκυανιδίνες, που ευθύνονται για το
βιολετί χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και υπάρχουν κυρίως στα μύρτιλλα,
τα μούρα, τα βατόμουρα και τα κεράσια,
οι κατεχίνες, που διακρίνονται για τις
αντιγηραντικές τους ιδιότητες και υπάρχουν άφθονες στο τσάι.
Το πρόγραμμα
Η δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας παρέχει 1.300
θερμίδες την ημέρα και συμβάλλει στην απώλεια 4 κιλών μέσα σε ένα μήνα.
Προβλέπει φρούτα και λαχανικά σε άφθονες ποσότητες: τα χορταρικά, τα όσπρια και
τα φρούτα, χάρη στις ίνες τους, βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα και
περιέχουν κάλιο, σημαντικό για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Από τα
φρούτα εποχής ενδείκνυνται τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα φρούτα του δάσους,
που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία και
ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.
- Πολύ σημαντικό είναι το δείπνο να μην
πραγματοποιείται μετά τις 7 το βράδυ, καθώς επίσης και να μην καταναλώνεται
τίποτα άλλο μετά από αυτό. Για το μαγείρεμα και το καρυκεύματα των πιάτων,
επιτρέπονται 2 κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα. Ελεύθερη αντιθέτως είναι η χρήση
του χυμού λεμονιού. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να καταναλώνονται ένα
φλιτζάνι τσάι και ένα φλεβοτονωτικό αφέψημα (η centella asiatica τονώνει τις
φλέβες και στραγγίζει τους ιστούς), καθώς επίσης και άφθονο νερό.
- Καθοριστικής σημασίας είναι ο περιορισμός
του αλατιού (επιτρέπεται μισό κουταλάκι την ημέρα), αφού ενισχύει την
κατακράτηση υγρών. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται αλμυρά τρόφιμα όπως ώριμα
τυριά, αλλαντικά, κύβοι για ζωμούς και τρόφιμα σε κονσέρβες.
- Για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας,
προτιμήστε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως καυτερό πιπέρι, κάρι, θυμάρι,
μαντζουράνα, δάφνη, μαϊντανό, σινάπι, σάλτσα σόγιας και βαλσάμικο ξύδι.
- Προσπαθήστε επίσης να συνδυάσετε το παρακάτω
διατροφικό πρόγραμμα με αρκετή σωματική άσκηση. Για την καταπολέμηση της
κυτταρίτιδας, ενδείκνυνται ασκήσεις που γυμνάζουν τους κοιλιακούς, τους
γλουτούς και τα πόδια, όπως το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό, το ποδήλατο, το
πατινάζ, το κολύμπι, ακόμη και ο χορός.
ΔΕΥΤΕΡΑ
Πρωινό
άπαχο γάλα (250 ml)
νιφάδες βρώμης (20 γραμ.)
χυμό από μύρτιλλα (200 ml)
Μεσημεριανό
σαλάτα φτιαγμένη με 100 γραμ. ρύζι ολικής
αλέσεως, 50 γραμ.
βραστά φασόλια, 1 πιπεριά, 1 κρεμμύδι, λάδι και ξύδι
ψητές μελιτζάνες
φρούτα του δάσους
Κολατσιό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
Βραδινό
130 γραμ. φιλέτο σολομού
ψημένο στο τηγάνι με λίγο λάδι, λευκό κρασί και 1 κουταλάκι σινάπι
σαλάτα με φρέσκο σπανάκι και καρότα, λάδι και
λεμόνι
2 ακτινίδια
ΤΡΙΤΗ
Πρωινό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
νιφάδες βρώμης (20 γραμ.)
φράουλες
Μεσημεριανό
100 γραμ. βρασμένο κριθάρι
με 100 γραμ.
τόφου και ανάμικτα ωμά λαχανικά, λάδι και λεμόνι
βραστές αγκινάρες
μύρτιλλα
Κολατσιό
1 ποτήρι άπαχο γάλα (150 ml)
Βραδινό
120 γραμ. φιλέτο γλώσσας,
ψημένο στο τηγάνι με θυμάρι, σάλβια και δεντρολίβανο
ντοματοσαλάτα με λάδι και ρίγανη
κεράσια
ΤΕΤΑΡΤΗ
Πρωινό
άπαχο γάλα (250 ml)
μούσλι (20 γραμ.)
χυμό σταφυλιού (200 ml)
Μεσημεριανό
σαλάτα φτιαγμένη με 100 γραμ. ρύζι ολικής
αλέσεως al dente, 2 σφιχτά αυγά, ντομάτα, ρόκα, 1 κουταλάκι σινάπι και
βαλσάμικο ξύδι
πιπεριές στον φούρνο
βερίκοκα (200 γραμ.)
Κολατσιό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
Βραδινό
120 γραμ. στήθος γαλοπούλας
ψημένο στο τηγάνι με δύο δάχτυλα λευκό κρασί, 1 σκελίδα σκόρδο και μισό
κουταλάκι κάρι
σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και λίγο λάδι
μύρτιλλα
ΠΕΜΠΤΗ
Πρωινό
άπαχο γάλα (250 ml)
νιφάδες βρώμης (20 γραμ.)
μύρτιλλα
Μεσημεριανό
σαλάτα με 100 γραμ. σιτάρι και 200 γραμ. βρασμένο αρακά,
καρότα, κρεμμύδι, λάδι και μαϊντανό
σπαράγγια στον ατμό
φράουλες
Κολατσιό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
Βραδινό
120 γραμ. μπιφτέκι στη
σχάρα
λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό
1 αχλάδι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πρωινό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
νιφάδες βρώμης (20 γραμ.)
φρούτα του δάσους
Μεσημεριανό
σαλάτα με 100 γραμ. ρύζι ολικής
αλέσεως, 50 γραμ.
βρασμένα ρεβίθια, 1 ντομάτα και 1 αγγούρι, λάδι και ρίγανη
κολοκυθάκια στη σχάρα
κεράσια
Κολατσιό
1 ποτήρι γάλα σόγιας (150 ml)
Βραδινό
120 γραμ. στήθος κοτόπουλου
στη σχάρα
σαλάτα με ραδίκια και λάδι
1 γκρέιπφρουτ
ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρωινό
άπαχο γάλα (250 ml)
νιφάδες βρώμης (20 γραμ.)
χυμό από μύρτιλλα (200 ml)
Μεσημεριανό
100 γραμ. βραστό κριθάρι με
τριμμένα ανάμικτα ωμά λαχανικά και 130 γραμ. ψητό σολομό με λάδι και χυμό λεμονιού
σπανάκι στον ατμό με λάδι
1 μήλο
Κολατσιό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
Βραδινό
σούπα μινεστρόνε με ανάμικτα λαχανικά
120 γραμ. μουρούνα με
ντομάτα
1 αχλάδι
ΚΥΡΙΑΚΗ
Πρωινό
άπαχο γάλα (250 ml)
μούσλι (20 γραμ.)
χυμό από φράουλες (200 ml)
Μεσημεριανό
100 γραμ. ρύζι ολικής
αλέσεως με 120 γραμ.
ραγού άπαχου κρέατος ψημένο με κρεμμύδι, τριμμένο καρότο, ντομάτα, λάδι και
σπόρους φινόκιου
μανιτάρια κομμένα σε φέτες με λίγο λάδι
μούσμουλα
Κολατσιό
1 άπαχο γιαούρτι (150 γραμ.)
Βραδινό
130 γραμ. φιλέτο μουρούνας
ψημένο στο τηγάνι με λάδι, κολοκυθάκια και καρότα κομμένα τζουλιέν
φρούτα του δάσους
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Αφού πετύχετε τον στόχο σας και βελτιώσετε τη
σιλουέτα σας, για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα, ακολουθήστε για τουλάχιστον
άλλες 15 ημέρες ένα πρόγραμμα συντήρησης. Το διατροφικό πρόγραμμα κατά τη
κυτταρίτιδας δεν αλλάζει σε γενικές γραμμές. Θα αυξήσετε μόνο τις θερμίδες σε
1.600 την ημέρα, προσθέτοντας 80
γραμ. ψωμί ολικής αλέσεως και 1 ακόμα κουταλιά έξτρα
παρθένο ελαιόλαδο στο καθημερινό μενού. Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr |
Wednesday, November 7, 2012
ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment