Wednesday, November 7, 2012

Φυσική Δραστηριότητα: Υγεία και Αδυνάτισμα


Ποια είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για τη μέγιστη μείωση του λίπους; Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κυριακή Ζακχαίου αναλύει το θέμα της φυσικής δραστηριότητας για το flowmagazine.gr

Οι ρυθμοί της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου είναι τόσο έντονοι και απαιτητικοί που πολλές φορές ο χρόνος και η διάθεση για φυσική δραστηριότητα απουσιάζουν. Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά και αδιαπραγμάτευτα. Μέσα σ’αυτά συγκαταλέγονται η πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς, του αναπνευστικού συστήματος, του σακχαρώδη διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης, του καρκίνου και άλλων.
Τι χαρακτηρίζουμε όμως ως φυσική δραστηριότητα; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φυσική δραστηριότητα είναι οποιαδήποτε σωματική κίνηση για την οποία απαιτείται κατανάλωση ενέργειας και προκαλείται από τους σκελετικούς μύες. Άρα φυσική δραστηριότητα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε όλων των ειδών τα σπορ αλλά και άλλες ενασχολήσεις όπως είναι οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική. Για τους ενήλικες οι συστάσεις για άσκηση είναι 150’ την εβδομάδα ή 30’ την ημέρα για 5 φορές την εβδομάδα ή 2- 3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα.
 
Υπάρχει όμως κατάλληλη μορφή άσκησης για μέγιστη μείωση λίπους;
Για να βρούμε ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για μείωση λίπους θα πρέπει να κατανοήσουμε πώς διαχειρίζεται το σώμα μας την αποθηκευμένη του ενέργεια κατά την ώρα της άσκησης.  Οι μύες καταναλώνουν ενέργεια που προέρχεται από υδατάνθρακες και λιπαρά. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πρώτο, άμεσο και ταχείας καύσης υλικό των μυών και είναι η πιο σημαντική μορφή ενέργειας για έντονες και μικρής διάρκειας μορφές άσκησης. Το σώμα μας αποθηκεύει υδατάνθρακες με την μορφή του γλυκογόνου στους μύες και στο συκώτι αλλά τα αποθέματα αυτά αρκούν για να τροφοδοτήσουν τους μύες μας με ενέργεια μόνο για τα πρώτα 20 με 30 λεπτά της άσκησης. Μετά από την καύση των υδατανθράκων την θέση τους στην προσφορά ενέργειας παίρνει η καύση των λιπών. Όταν λοιπόν κανείς ασκείται για περισσότερο από 25 λεπτά, συνεχόμενα και σε μέτρια ένταση καταφέρνει να κάψει περισσότερο λίπος. Άρα κάποια παραδείγματα άσκησης που μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια λίπους είναι το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι, ο χορός κ.α. 
 
Τι να τρώει όμως κανείς πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση;
Πριν την άσκηση καλό είναι να προηγείται τουλάχιστον 2-3 ώρες ένα γεύμα ελαφρύ και εύπεπτο. Καλό είναι αυτό το γεύμα να περιέχει απ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι: γαλακτοκομικά με φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τοστ, κρακεράκια με τυρί κ.α.
Κατά την διάρκεια της άσκησης καλό είναι να καταναλώνουμε συχνά νερό ώστε να αποφύγουμε πιθανή αφυδάτωση. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που η άσκηση γίνεται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε συνιστάται η λήψη ισοτονικού ποτού που θα εφοδιάσει το σώμα μας με νερό, υδατάνθρακες αλλά και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα κατά την διάρκεια της άσκησης.
Μετά την άσκηση καλό να ακολουθήσει κατανάλωση γεύματος πολύ σύντομα. Το γεύμα μας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο γλυκογόνο αλλά και να προσφερθούν στους μύες μας οι απαραίτητες πρωτεΐνες για την αποκατάστασή τους μετά την άσκηση.

No comments:

Post a Comment