Wednesday, November 7, 2012

Το υγιεινό κολατσιό του παιδιού στο σχολείο


Ο μπόμπιρας ή η μικρούλα σας είναι έτοιμη να σας αποχαιρετήσει για να περάσει το κατώφλι του σχολείου. Ανάμεσα στα άλλα που πρέπει να σκεφτείτε είναι «τι θα φάει το παιδί τόσες ώρες» που θα είναι μακριά σας. Μια λύση (δυστυχώς η πιο διαδεδομένη στους σύγχρονους γονείς) είναι να δώσετε στο παιδί μερικά ευρώ για να τα ξοδέψει στο κυλικείο, κι αν ανησυχείτε κάπως περισσότερο μπορείτε να το εφοδιάσετε με συμβουλές για το «πόσο επιβλαβή είναι τα γαριδάκια» και «πόσο καλό κάνει στην υγεία του ένα φρέσκο σάντουιτς παρά μια γκοφρέτα», τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσει κι εσείς δεν θα είστε κοντά για να επέμβετε. Θυμηθείτε, άλλωστε, τι κάνατε εσείς στη θέση του…
Μια άλλη λύση είναι να ετοιμάσετε εσείς το «δεκατιανό» του, που θα κουβαλήσει μαζί του στο σχολείο και θα απολαύσει σε κάποιο διάλειμμα. Πολύ πιο καλό θα ήταν να προτείνετε στο παιδί μια γκάμα από υγιεινές τροφές τέτοιου είδους, έτσι ώστε να αποφασίσει μόνο του τι θέλει και να μην αντιμετωπίσει το σνακ σαν ένα βαρετό γεύμα, από το οποίο μπορεί ευκολότατα να απαλλαγεί και να το πετάξει σε κάποιο καλάθι, ενώ εσείς είστε ήσυχοι ότι έφαγε του σκασμού.
Μερικές προτάσεις για «δεκατιανό», οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία τα οποία πρέπει να λαμβάνει το παιδί σας για τη σωστή του ανάπτυξη.
  • Το απλό και γρήγορο σάντουιτς με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο και έναν φρέσκο χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη.
  • Αραβική πίταμε κασέρι, γαλοπούλα, μικρά κομματάκια ντομάτα και μαρούλι.
  • Ταπεράκι με δημητριακά ολικής άλεσης, αμύγδαλα, καρύδια (οι ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι) και αποξηραμένα φρούτα.
  • Ενα ή δύο κομμάτια σπιτικό κέικ φρούτων (το πιο διαδεδομένο είναι η μηλόπιτα) ή ακόμα και δημητριακών, με σταφίδες και νιφάδες βρώμης.
  • Σπιτικά μπισκόταμε νιφάδες βρώμης και επικάλυψη σοκολάτας κουβερτούρα.
  • Μπάρες δημητριακώνμε νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς.
  • Μια ξεφλουδισμένη μπανάνα βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής άλεσης.
Αν, πάλι, για οποιοδήποτε λόγο δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε κάποιο σνακ, είναι καλύτερο να το αγοράσετε εσείς και να το βάλετε στο καλαθάκι του παιδιού παρά να του δώσετε χρήματα να το αγοράσει μόνο του. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα παστέλι με σουσάμι και μέλι και ξηρούς καρπούς, είτε σταφιδοκούλουρο ολικής άλεσης.

No comments:

Post a Comment