Wednesday, November 7, 2012

Τρώγεται το ουράνιο τόξο;


...και η απάντηση είναι πως ναι τρώγεται και αποτελεί έναν πανεύκολο τρόπο για να βελτιώσουμε την διατροφή μας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κυριακή Ζακχαίου γράφει στο flowmagazine.gr για τα χρώματα που πρέπει να έχει το πιάτο μας.
Προσθέτοντας μία πινελιά πολύχρωμων εποχιακών φρούτων και λαχανικών στο πιάτο μας και πιο συγκεκριμένα αυτά που περιέχουν τα χρώματα του Ουράνιου τόξου μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πληθώρα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.  Όπως έχει αποδειχθεί οι ουσίες αυτές είναι σύμμαχοί μας κατά πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η πρόωρη γήρανση και ασθένειες που οφείλονται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσο πιο φυσικά πολύχρωμο είναι το γεύμα μας τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει τις πολύτιμες για την υγεία μας αυτές ουσίες. Οι φυσικές χρωστικές των φρούτων και των λαχανικών  καθώς επίσης και η επίδρασή τους στην υγεία μας φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
 
Χρώμα
Τροφή
Ουσία & δράση στον οργανισμό
 Κόκκινο
Τομάτες και τα προϊόντα τους, καρπούζι, φράουλες, μήλα, γκράνμπερι
Λυκοπένιο: ισχυρό αντιοξειδωτική ουσία που μας προστατεύει από τον καρκίνο
Πορτοκαλί
Καρότα, γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθια, πιπεριές, βερίκοκα,  καλαμπόκι, πεπόνι
Α & Β Καροτένιο: προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας, και το αναπνευστικό. Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
 Κίτρινο
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ροδάκινα
Βιταμίνη C και Φλαβονοειδή: αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες 
 Πράσινο
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, κκολοκυθάκι, μπρόκολο, φασολάκια πράσινα, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο 
Φολικό, ισοθειοκυανικό άλας, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ισοφλαβανόλες: απαραίτητες ουσίες για υγιεί κύτταρα και γενετικό υλικό
 Λευκό
Σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, φασόλια
Αλλισίνη και  κουερσιτίνη: μειώνουν την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη
Μπλε
Σύκα, μούρα, σταφύλια, μελιτζάνα, μαύρα φασόλια, δαμάσκηνα
Ανθοκυανίνες: ενισχύουν   την μνήμη, προστατεύουν από πρόωρη γήρανση, είναι αντικαρκινικές, βοηθούν το καρδιαγγειακό
Μοβ
Σταφύλια, μούρα, δαμάσκηνα, ραντίτσιο
Ρεσβερατρόλη: αντικαρκινική και αντιοξειδωτική ουσία
Καφέ
Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια
Φυτικές ίνες: Αντικαρκινικές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την χοληστερίνη
 
Ένα πολύχρωμο πιάτο εκτός από θρεπτικό είναι ταυτόχρονα και καλαίσθητο. Βάλτε λοιπόν χρώμα στα πιάτα σας και αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει πανέμορφες εικόνες που θα ενθουσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας!

No comments:

Post a Comment