Wednesday, November 7, 2012

Πόσες θερμίδες καίτε την ημέρα;

Πολλοί βρίσκονται στο δίλημμα εάν είναι προτιμότερο να τρώνε λιγότερο ή να ασκούνται περισσότερο για να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος. Η απάντηση βρίσκεται στην ισορροπία και των δύο. Κάθε μορφή δίαιτας δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει το σωματικό σας βάρος με το πέρασμα του χρόνου. Θαύματα στην απώλεια θερμίδων δεν πραγματοποιούνται μόνο μέσα από αυστηρές δίαιτες, αλλά από τον συνδυασμό τους με τη σωματική δραστηριότητα. Βέβαια, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή το γυμναστήριο αλλά με την καθημερινή δραστηριότητά της ζωής, όπως είναι το περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού ή η βόλτα στα μαγαζιά…
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας
Ως ένα σημαντικό κομμάτι στην επίτευξη της ενεργειακής ισορροπίας, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει απεριόριστα οφέλη στον οργανισμό και στην γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου. Ένας τρόπος ζωής που περικλείει ελαφριά ή και μέτρια άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, αναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το σώμα από τα χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, οι ασκήσεις και η κινητικότητα ελέγχουν σταδιακά το βάρος του σώματος, ρυθμίζουν την όρεξη και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους. Πάντως, σε ένα γενικότερο κλίμα, κάθε είδους σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την υιοθέτηση συνηθειών εξάρτησης και να διατηρήσει την ευεξία στη ζωή σας.
Ελαφριά Άσκηση / θερμίδες
Μερικές φορές συνδυάζουμε τις ασκήσεις και την καύση θερμίδων με το γυμναστήριο, γεγονός που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα! Για παράδειγμα, με μια ώρα εργασίας γραφείου το σώμα καταναλώνει 120 θερμίδες, ενώ με μια ώρα εργασιών του σπιτιού «καίγονται» 250 θερμίδες. Ακόμα και η ανάπαυση οδηγεί στην απώλεια 90 θερμίδων την ώρα! Όσον αφορά όμως την ελαφριά άσκηση, οι θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας κυμαίνονται γύρω στις 420 με 480 την ώρα. Ειδικότερα, η τοξοβολία, το ποδήλατο, το μπιλιάρδο, το μπόουλινγκ, ο χορός, το γκολφ, η ιππασία, το κολύμπι στη θάλασσα και το περπάτημα μπορούν να «κάψουν» αρκετές από τις περιττές θερμίδες σας χωρίς ιδιαίτερο κόπο και αυστηρό πρόγραμμα.
Μέτρια Άσκηση / θερμίδες
Όπως είναι λογικό, η μέτρια άσκηση «καίει» περισσότερες θερμίδες από ένα απλό περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Αθλήματα όπως το μπάσκετ, οι ρακέτες, το σκι, το ποδόσφαιρο, το σκουός, το τένις, το βόλεϊ και η κολύμβηση με ρυθμό μπορούν να γλιτώσουν το σώμα μας από 480 έως 720 θερμίδες την ώρα. Επιπλέον, το τρέξιμο με 8 έως 10 χλμ την ώρα και ο έντονος χορός είναι ικανά να οδηγήσουν προς το ίδιο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, αν μπορείτε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμα σας δύο ή περισσότερες ώρες άθλησης την εβδομάδα θα παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές στη μορφολογία του σώματός σας.
Έντονη Άσκηση / θερμίδες
Η έντονη γυμναστική αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό (καύση θερµίδων) τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Ειδικότερα, η έντονη ποδηλασία και το γρήγορο τρέξιμο με 11 έως 15 χλμ την ώρα μπορούν να αφαιρέσουν περίπου 780 θερμίδες, ενώ όσον αφορά το ανέβασμα σκαλοπατιών για μια ώρα, το σώμα «καίει» περίπου 585 θερμίδες! Οπότε εύκολα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ασανσέρ με τις σκάλες. Παράλληλα, μια ώρα σκοινάκι (με ένα μέτριο ρυθμό) αφαιρεί 650 θερμίδες από το σώμα σας την ώρα, αντίθετα βέβαια από την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα που «καίει» μόνο 98 θερμίδες!

No comments:

Post a Comment