Wednesday, November 7, 2012

Slow Diet


Slow Diet
Με τη δίαιτα αυτή όχι μόνο θα αδυνατίσετε αλλά θα ανακαλύψετε ξανά τη χαρά να καθήσετε στο τραπέζι με τους φίλους σας και να γευτείτε το φαγητό σας  με ηρεμία και αργούς ρυθμούς, όπως τον παλιό καλό καιρό…
Θα βιώσετε την ευχαρίστηση της χαλάρωσης τόσο κατά την κατανάλωση όσο και στην προετοιμασία του φαγητού και θα απολαύσετε γεύσεις υγιεινές αλλά νόστιμες, όμως πάντα πρωτότυπες και αυθεντικές. 
Slow food, ένα στυλ ζωής
Το στυλ “slow” δηλαδή η ευχαρίστηση της ύπαρξης σε μια αργή εκδοχή, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Γεννήθηκαν έτσι κινήματα και οργανώσεις που διαδίδουν την ιδέα πιο ανεκτών ρυθμών, πιο υγιεινών και στα μέτρα του ανθρώπου. Μεταξύ αυτών των οργανώσεων η πρώτη και περισσότερο γνωστή είναι το “slow food” που δημιουργήθηκε στον αντίποδα του “fast food”. Ένα κίνημα με στόχο την προστασία της τοπικής κουζίνας και την αναβίωση των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής των προϊόντων, που είτε βρίσκονται υπό εξαφάνιση είτε έχουν παραδοθεί στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος στη γευστική απόλαυση, καθώς θεωρεί ότι η κουζίνα και η γαστρονομική παράδοση, αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών και μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων.
Δώστε έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας
Η φιλοσοφία του Slow food, ενός διατροφικού στυλ που είναι ταυτόχρονα υγιεινό και γευστικό μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε κάποια κιλά χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα του φαγητού. Είναι αυτό που προτείνουμε στη δίαιτα αυτών των σελίδων: ένα πρόγραμμα ελαφρώς υποθερμιδικό, που χρησιμοποιεί παραδοσιακά πιάτα σε light εκδοχή και φαγητά χαρακτηριστικά των πολλών θρεπτικών αρετών. Ένα πρόγραμμα ικανοποιητικό και ελαφρύ που επιτρέπει να χάσετε έως 3 κιλά σε ένα μήνα.
Ξαναβρείτε τους σωστούς ρυθμούς
Το να απολαμβάνουμε το φαγητό μας με χαλαρούς ρυθμούς, μας δίνει τη δυνατότητα αφενός να χαιρόμαστε τη συντροφιά των φίλων μας και αφετέρου να γευόμαστε τα προϊόντα και τις συνταγές της παράδοσης.
Ο αργός ρυθμός είναι χρήσιμος και για να τρώμε λιγότερο αλλά καλύτερα: οι διατροφολόγοι άλλωστε υποστηρίζουν πως η παχυσαρκία που παίρνει μορφή επιδημίας στο δυτικό κόσμο πληθυσμού οφείλεται κατά ένα μέρος στην υιοθέτηση μιας μη ισορροπημένης διατροφής, του μοντέλου fast food.
Τροφή που καταναλώνεται γρήγορα, συχνά κακής ποιότητας, που γι’ αυτό το λόγο ικανοποιεί λίγο και ωθεί σε υπερβολές με τις μερίδες.
Ένας από τους τρόπους για να αδυνατίσει κανείς και να διατηρήσει τη γραμμή του είναι να αξιολογεί σωστά τη στιγμή του γεύματος. Να διαθέτει χρόνο και μεγαλύτερη φροντίδα στο να ετοιμάζει το γεύμα του λαμβάνοντας υπόψη του το μενού όλης της ημέρας, που πρέπει να είναι ποικίλο, όχι μονότονο και χωρίς να αποκλείεται καμία κατηγορία τροφίμων.
Πλήρη μενού
Σε μια ισορροπημένη δίαιτα δεν πρέπει να λείπουν τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας που συχνά παραμελούμε, όπως: το ψάρι, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα οποία, αν μαγειρευτούν με τον κατάλληλο τρόπο δίνουν ενέργεια χωρίς να παχαίνουν. Βάζοντάς τα στη διατροφή μας προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια σειρά από πολύτιμες ουσίες όπως: φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία.
Τρόφιμα ποιότητας
Προτιμήστε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ακολουθώντας πάντα την εποχή. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και στο να τρεφόμαστε καλύτερα. Τα τοπικά προϊόντα με πιστοποιημένη προέλευση, που καταναλώνονται λίγο χρόνο μετά τη συλλογή τους διαθέτουν στο μέγιστο τη θρεπτική τους αξία. Αυτό σημαίνει πως η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι εμφανώς πιο υψηλή.
Γενικές κατευθύνσεις
- Η δίαιτα αποδίδει 1.400 θερμίδες ημερησίως.
- Αν ακολουθήσετε τη δίαιτα για ένα μήνα θα απολαύσετε μια ισορροπημένη υγεινή διατροφή και θα χάσετε τουλάχιστον 3 κιλά.
- Για καρύκευμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα και ένα κουταλάκι αλάτι.
- Δεν είναι απαραίτητο να ζυγίζετε τα λαχανικά.
- Για δεκατιανό μπορείτε να φάτε ένα φρέσκο φρούτο.
- Στη μέση του απογεύματος προτιμήστε ένα άπαχο γιαούρτι (125ml).
- Δύο φορές την εβδομάδα επιτρέπεται ένα κομμάτι σοκολάτα κουβερτούρα (35γρ.)
- Χρειάζεται να πίνετε άφθονο νερό.
Πρωινό
Το πρωινό είναι πάντα το ίδιο: ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα (200ml), καφέ, μια φέτα ψωμί σίκαλης (30γρ.)
Δευτέρα
Μεσημεριανό: σούπα με τραχανά* ανάμικτη σαλάτα, ένα φρούτο
Βραδινό: 150γρ. μπαρμπούνια στο τηγάνι με λάδι, σκόρδο, ντομάτα και αρωματικά, βραστά κολοκυθάκια, 50γρ. ψωμί σίκαλης, ένα φρούτο
Τρίτη
Μεσημεριανό: αρνάκι με πατάτες*, σαλάτα λάχανο-καρότο, ένα φρούτο
Βραδινό: 150γρ. χταπόδι βραστό καρυκευμένο με λάδι, λεμόνι και μαϊντανό, κουνουπίδι σαλάτα, 50γρ. ψωμί σίκαλης, ένα φρούτο
Τετάρτη
Μεσημεριανό: σιτάρι με μπρόκολο που ετοιμάζεται με 60γρ. σιτάρι, βραστό μπρόκολο, ντομάτες, τριμμένο κρεμμύδι και ελαιόλαδο, 1 μπιφτέκι με άπαχο κιμά με 2 κουταλιές πουρέ, ένα φρούτο
Βραδινό: 150γρ. ψάρι στη λαδόκολλα, ανάμικτα λαχανικά στη σχάρα, 50γρ. ψωμί σίκαλης, ένα φρούτο
Πέμπτη
Μεσημεριανό: μπακαλιάρος* με 200γρ. πατάτες στο φούρνο, καρότα κομμένα σε ζουλιέν, ένα φρούτο
Βραδινό: κοτόπουλο ψητό, σαλάτα ρόκα, 50γρ. ψωμί σικάλεως, ένα φρούτο
Παρασκευή
Μεσημεριανό: ριζότο με φιλέτο ψαριού*, κουνουπίδι στον ατμό, ένα φρούτο
Βραδινό: μία πίτσα μαργαρίτα, σαλάτα πράσινη, ένα φρούτο
Σάββατο
Μεσημεριανό: Σούπα με σιτάρι και φασόλια*, σαλάτα λάχανο, ένα φρούτο
Βραδινό: πουρέ φάβας παρασκευασμένο με 50γρ. ξηρή φάβα βρασμένη και λιωμένη σε πουρέ, ραδίκια βραστά, 50γρ. ψωμί σικάλεως, ένα φρούτο
Κυριακή
Μεσημεριανό: 60γρ. σπαγγέτι με ντομάτα και βασιλικό, 150γρ. γλώσσα στο τηγάνι με λευκό κρασί, καρότα σε κομμάτια, ένα φρούτο
Βραδινό: 2 αβγά μάτια με σπανάκι ή άλλα χόρτα στον ατμό, 50γρ. ψωμί σικάλεως, ένα φρούτο
Οι συνταγές
1. Ντοματόσουπα με τραχανά φΩτο από τεύχος 16 ΑΡΩΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Υλικά

300 γρ. τραχανά γλυκό
1 ½ φλιτζάνι φέτα
8 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
2 ½ κιλά ντομάτες ώριμες
1 πρέζα μπαχάρι
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε τις ντομάτες. Τις περνάτε από τον τρίφτη και τις σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε το ζωμό κρέατος και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτετε τότε τον τραχανά και μαγειρεύετε τη σούπα μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Τη σερβίρετε ζεστή πασπαλισμένη με τη φέτα σε κομματάκια και με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2.Σούπα με σιτάρι και φασόλια
Υλικά για 4 άτομα:
250. φασόλια κονσέρβα, 250 γρ. σιτάρι, 1 κλωναράκι σέλινου, 1 κόκκινο κρεμμύδι, 1 καρότο, ελαιόλαδο, 1 μικρό λουκάνικο, 250 γρ. φύλλα λάχανου, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Εκ των προτέρων έχετε βράσει τα φασόλια. Καθαρίζετε το σέλινο, το κρεμμύδι και το καρότο, τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα.. Προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνετε να σοταριστούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. Τεμαχίζετε το λουκάνικο σε χοντρά κομμάτια, το βάζετε στην κατσαρόλα και το αφήνετε να ροδίσει για λίγα λεπτά. Αν προτιμάτε, μπορείτε να το ζεματίσετε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει, προτού το τεμαχίσετε. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα φασόλια (στραγγισμένα) και το σιτάρι, ρίχνετε 3 λίτρα νερό, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να μαγειρευτούν για μιάμιση ώρα σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το λάχανο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για μισή περίπου ώρα ακόμη. Δοκιμάζετε αν φασόλια και σιτάρι είναι βρασμένα, προσθέτετε αλάτι -εφόσον χρειάζεται- και πιπέρι. Αν η σούπα είναι υπερβολικά πηχτή, την αραιώνετε με λίγο ζεστό νερό. Προσθέτετε λίγο λάδι κι αν θέλετε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
3. Αρνάκι με πατάτες
Υλικά για 1 άτομο:
100γρ. αρνί κομμένο σε κομμάτια, μια κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο και θυμάρι ψιλοκομμένα, 250γρ. πατάτες, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μια λεκάνη και τα αφήνετε να μαριναριστούν για μια ολόκληρη ημέρα στο ψυγείο με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Στη συνέχεια, βάζετε το κρέας σε ένα πυρίμαχο με τις πατάτες σε κομμάτια και τη μαρινάδα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνετε το φούρνο και ψήνετε το αρνί στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
4. Μπακαλιάρος
Υλικά για 1 άτομο:
100γρ. μπακαλιάρο ξηρό, μισό κρεμμύδι, μία αντσούγια, αλεύρι για αλεύρωμα, μια κουταλιά λάδι, μισό ποτήρι άπαχο γάλα, μια τούφα μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό για 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό δύο φορές την ημέρα. Τον τεμαχίζετε και αφαιρείτε το κόκαλο. Κόβετε σε φέτες το κρεμμύδι και το σοτάρετε με το λάδι και την αντσούγια. Αλευρώνετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και την αντσούγια και μαϊντανό. Ραντίζετε με το γάλα, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 ώρες, κουνώντας πού και πού το τηγάνι.
5. Ριζότο με φιλέτα ψαριού
Υλικά για 1 άτομο:
60γρ. ρύζι, 150γρ. φιλέτα ψαριού αλευρωμένα, κρεμμύδι, μισό λίτρο ζωμό, μισό ποτήρι λευκό κρασί, 10γρ. βούτυρο, αλάτι
Εκτέλεση
Ροδίζετε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτετε το ρύζι και το ζωμό και ανακατεύετε. Ψήνετε χωριστά το ψάρι με το κρασί και το σερβίρετε μαζί με το ριζότο.
Συντήρηση
- Μετά τη δίαιτα για να σταθεροποιήσετε τα αποτελέσματα και να χάσετε ακόμα ένα κιλό μπορείτε να ακολουθήσετε για 3 εβδομάδες ένα πρόγραμμα συντήρησης 1.600 θερμίδων την ημέρα.
- Κατά τη διάρκεια της συντήρησης πρέπει να συνεχίσετε να ετοιμάζετε τα διάφορα πιάτα με ιδιαίτερη φροντίδα, προτιμώντας υλικά καλής ποιότητας, φρέσκα και της εποχής.
- Τα μενού παραμένουν αυτά της “Slow diet” με μερικές προσθήκες που αυξάνουν τη θερμιδική απόδοση, δηλαδή προστίθενται ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο μεσημεριανό, ένα κουτάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σαν καρύκευμα και 50ml άπαχο γάλα στο πρωινό.   

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr 

No comments:

Post a Comment